<< vorig stuk <<

Moeidenie

 

Kenmerken

Type: Tragi-komedie
Bedrijven: 2 (7 taferelen)
Decor: 1
Spelers: 5 DAMES, 5 HEREN

Korte inhoud

Ollie is terminaal ziek en bedlegerig. Hij verblijft in zijn eigen kamer in het huis van zijn dochter en schoonzoon die voor hem zorgen. Het is te zeggen: meestal is het zijn kleindochter die voor hem zorgt, zij is verpleegster.

Ollie heeft periodes dat hij het allemaal niet meer zo goed weet en dat hij zijn geliefden niet meer herkent. Dat levert nogal komische situaties op en je kan er vaak mee lachen, maar hijzelf vindt het verschrikkelijk. Hij haat de beginnende dementie en vreest dat hij de controle aan het verliezen is. Daarom heeft hij, tegen de zin van zijn kinderen en kleinkinderen een aanvraag gedaan voor euthanasie. "Als ze mijn gat moeten komen afkuisen, geef me dan maar een spuitje."

Maar de dokter is een beetje te conservatief en wil niet meewerken. Gelukkig heeft Ollie een groot gevoel voor humor en vindt hij een geheime bondgenoot. Die is ver boven alle wetten en regels verheven en kan Ollie uit zijn moeilijkheden verlossen, want hij is een gepatenteerd verlosser. Maar alleen Ollie ziet hem en daarom denken ze dat hij zot is. Denkt hij.

Ondertussen vindt zijn kleindochter een lief met veel begrip voor zijn miserie en ferme principes, waar hij grote fan van wordt. Uiteindelijk zal heel de familie zich er mee moeten verzoenen dat Ollie Freya terugvindt.

Personages

Ollie
Terminaal ziek en soms dement, en toch zijn humor niet kwijt. Zo een man wil je niet verliezen, maar hij maakt zelf zijn keuzes. Al heeft hij wel hulp nodig. Een man van principes.
Carine
Zijn dochter. Hij woont bij haar in sinds hij ziek is maar uit het ziekenhuis is ontslagen. Zij waakt over haar zieke vader, maar begrijpt hem dikwijls niet. Maar dat is niet haar schuld.
Dirk
Zijn schoonzoon. De zoon die hij eerst niet kon krijgen.
Annick
De dochter van Carine en Dirk. Zij zorgt met veel toewijding voor haar bompa en leert hem uiteindelijk ook begrijpen. Ze komt met een lief op de proppen en dat is voor Ollie een belangrijke gebeurtenis.
Nico
De broer van Annick
Ann
Zijn vrouw
Lisa
Een meisje met stevige principes. Zij begrijpt Ollie en kan in zijn hoofd kijken. Zo ontdekt zij zijn verborgen bondgenoot en spant met hem samen. Daar is noch de dokter, noch de kerk tegen opgewassen.
De dokter
Staat machteloos, ondanks zijn principes, omdat die van Lisa leuker zijn.
Freya
Een zinsbegoocheling? Het verleden? De toekomst? Un jour, tu veras...
Theo
De Himalaya, een elektron, de Melkweg, de slang in het paradijs, het regenwoud dat bedreigd wordt, de Big Bang, de kalverliefde van Annick, de schepping, alles.

Rechten

TONEELFONDS J. JANSSENS
TE BOELAERLEI 107
2140 BORGERHOUT  ANTWERPEN
TEL: 03 366 44 00
WWW.TONEELFONDS.BE

<< vorig stuk <<