<< vorig stuk <<

Fondue Bourguignonne

>> volgend stuk >>

Kenmerken

Type: Tragikomedie
Bedrijven: 4
Decor: 1 decor
Spelers: 4 DAMES, 5 HEREN

Korte inhoud

Bernard gaat vandaag met pensioen. Dat moet gevierd worden. Met een etentje. Fondue Bourguignonne. De hele familie is er bij. Diane, de dochter, die eindexamen gaat doen in haar bloot gat en die er dus eindelijk eens voor de eerste keer door zal zijn. Francis, de zoon, brengt zijn nieuwe verloofde mee. Ze hebben voor een verrassing gezorgd die Bernard in de gordijnen jaagt. Rene en Theo zijn er ook, de schoonbroers. Ze zijn alle twee homo, tot afgrijzen van Bernard. Brigitte, zijn vrouw, heeft problemen met haar gezondheid, ernstige, maar vandaag wil ze die vergeten om het feest niet te verstoren.

De algemene hilariteit om het komieke conservatisme van Bernard wordt echter bepaald pijnlijk als de situatie hem boven het hoofd groeit, wat niet zo moeilijk is, want de problemen van Brigitte blijken dramatisch. Het wordt echter geen drama, want de familiebanden blijken sterk genoeg om de humor te laten winnen dank zij de God van een uitgetreden homofiele pastoor en het water in de wijn van vader en zoon. Onkruid van voor de oorlog krijg je immers niet kapot.

Personages

Bernard
De heer des huizes. Vandaag viert hij zijn oppensioenstelling met een bescheiden familiefeestje.
Brigitte
Zijn vrouw. Zij heeft het niet onder de markt met haar Bernard. Maar zoals dat in de meeste huishoudens gaat, kan ze hem wel aan.
Op dit moment, echter, heeft ze het moeilijk want zelf zit ze zwaar in de problemen.
Diane
Hun dochter. Ze woont nog thuis, ze studeert voor mannequin. Maar haar studierichting draagt nu niet direct de goedkeuring van Bernard weg.
"Paraderen in haar bloot gat kan niet," vindt hij.
Francis
De zoon. Ook hij is nog student. Vandaag brengt hij voor 't eerst zijn lief mee naar huis. Ze staan al veel verder dan Bernard kan tolereren.
Inge
De toekomstige schoondochter. Alhoewel. "Zo ver zijn we nog niet," vindt Bernard. "Als dat zo 'n tuttebel is..."
Maar ze windt hem wel rond haar vinger.
Theo
De broer van Brigitte. Hij is homofiel. Hij is vroeger priester geweest, maar omwille van zijn problemen uitgetreden.
Hij heeft al jaren een vaste relatie met...
Rene
De broer van Bernard en even homofiel als Theo. Zo hebben Bernard en Brigitte elkaar niets te verwijten.
Ma en Pa
De ouders van Bernard. Met hen maken we kennis tijdens enkele uitstapjes naar het verleden.
En wat blijkt? De appel valt niet ver van de boom.

Persstemmen

Korte snelle dialogen in een frisse toon leiden tot een hoog speeltempo. Het verbinden van de huidige situatie met hetzelfde gegeven 30 jaar geleden is boeiend en amusant. Het laat ook zien hoe de personages geëvolueerd zijn en dat versterkt nog het komische effect. Alhoewel zware thema's worden aangekaart, houdt de auteur alles luchtig. Zelfs met de handicap van Brigitte gaan de personages plezierig om.

De humor zit in de tekst en de personages en in de confrontatie van de personages en niet zozeer in de situatie, persoonsverwisselingen, deurenspel of onderbroekenlol. De correcte zegging koppelen aan het juiste personage in het juiste tempo is dus van cruciaal belang. De neiging om de verschillende tragische situaties dramatisch te spelen, kan tot melo leiden en dat is zeker niet de bedoeling van het stuk. Zelfs met humor gespeeld blijven ze nog ontroerend genoeg.
(OPEN DOEK)

Rechten

TONEELFONDS J. JANSSENS
TE BOELAERLEI 107
2140 BORGERHOUT  ANTWERPEN
TEL: 03 366 44 00
WWW.TONEELFONDS.BE

<< vorig stuk << >> volgend stuk >>