<< vorig stuk <<

Drinken de goden Duvel?

>> volgend stuk >>

Kenmerken

Type: Komedie
Bedrijven: 4
Decor: 1 decor
Spelers: 6 DAMES, 6 HEREN (+ FIGURANTEN)

Korte inhoud

Dat is een intrigerende vraag natuurlijk. Zou God wel mogen Duvel drinken? Van de pastoor in elk geval niet. Als iemand aan de pastoor moest komen vertellen dat hij God zelf is en graag een Duveltje drinkt, is er veel kans dat hij in een krankzinnigengesticht terecht komt. En dat is exact wat er gebeurt.

In dit stuk wordt de ergste nachtmerrie van de kerk waar: God komt zelf kijken wat ze ervan terecht brengen. "Paniek!" zou je dan denken. Vorige keer hebben ze de Romeinen erbij gehaald en die hadden een probaat middel: een kruis. Tegenwoordig heten de Romeinen "Martine" en die lost problemen met zotten op met haar matrak en een dwangbuis.

Alleen draait het weer op 't zelfde uit als tweeduizend jaar geleden: God is niet kapot te krijgen. Dat zal nog niet voor de eerste paar miljoen eeuwen zijn, zegt Theo. En zat, zot of God, hij schijnt het allemaal te weten.

De gewone mensen lachen zich ondertussen een kriek bij heel dat spektakel. De toeschouwers dus ook. Gevallen vrouwen, ongetrouwde moeders, zatte zotten, brutale vechtersbazen, gehandicapte werkloze tooghangers, de cafébazin en haar pas genezen echtgenoot, ze beleven allemaal de grootste lol aan het mysterie dat zich voor hun ogen afspeelt. Alleen de "deftige mensen" krijgen het een beetje moeilijk als de bruiloft van Kana wordt overgedaan. Uiteindelijk gaat ook de pastoor overstag. Tenslotte is hij een oprecht mens en zoals Theo zegt: sommige van mijn beste vrienden zijn pastoors.

Personages

Stella
De uitbaatster van het café waar eigenlijk de pastoor de baas is. Maar zij laat niet op haar kop zitten en zwaait met stevige hand de plak in "haar" etablissement. En goedgelovig is zij ook al niet. Maar wel dankbaar.
Cesar
De man van Stella. Eigenlijk heet hij Gerard, maar iedereen noemt hem Cesar. Hij is onderwijzer van beroep, maar op dit moment met ziekenverlof. Hij herstelt van een hartoperatie. Hij mag zich "niet dik maken" van de dokter, maar dat is niet zo gemakkelijk.
Elleke
De dochter van Stella. Ze is afgestudeerd, maar heeft nog geen werk gevonden. Ze "helpt" thuis dus maar wat mee. Ze is niet direct een toonbeeld van deugdzaamheid. Ze heeft een kindje, maar geen man. Een "ongetrouwde moeder" dus. En dat voor de dochter van de uitbaters van het parochiehuis!
De pastoor
Kan dus met zoiets niet akkoord gaan. Hij vindt dat er maatregelen moeten getroffen worden. Gelukkig maken de gebeurtenissen een heel ander mens van hem.
Janneke
Van Johanna. Zij is de laatste tijd één van de vaste klanten. Ze is "van hare vent af" en woont in de buurt in een vluchthuis voor vrouwen: "De Biekorf". De "commissie" (OCMW) betaalt!
Frie
Van Frieda. Een vriendin van Janneke. Ze woont ook in het vluchthuis. Samen lusten ze de mannen rauw.
Flor
Hem lusten ze dus rauw. De ex-man van Janneke. Maar hij geeft het niet op. Hij wil zijn vrouw terug naar huis sleuren. Desnoods met geweld. Hij is zelfs niet vies van een messengevecht. Op voorwaarde dat hij het grootste mes heeft.
Willem
Wim De Boey is zijn naam, maar iedereen noemt hem "Willem de Zwijger". Een voor de hand liggende bijnaam want hij kan inderdaad niet spreken. Niet doof, wel stom. Hij maakt zich verstaanbaar door op bierkaartjes te schrijven.
Martine
De gewapende macht. Zij wordt er bij geroepen als de zaak uit de hand dreigt te lopen. Maar zij heeft wel de gewoonte pas op te dagen als het gevaar voorbij is. De politie, uw vriend.
Mijnheer en mevrouw Waerzeggers
Een "deftig koppel". Zij zijn kandidaat om de uitbating van het parochiecentrum over te nemen. De pastoor hoopt daarmee het "niveau" van zijn instelling te verhogen.
Theo
Wanneer het stuk begint, komt hij voor de eerste keer in het café binnen. Niemand kent hem dus. Hij is duidelijk "poepeloerezat" en heeft ze niet alle vijf op een rij. Hij doet op zijn zachtst gezegd zeer "eigenaardig". Een "steen des aanstoots" voor de ene, een mirakel van een mens voor de andere. Hoe zit het nu?

Persstemmen

Waar "De Goden" op de scène verschijnen, lopen de zalen vol, want Bruno Timp heeft het: spitse dialogen, volkse humor, herkenbare figuren, volgehouden spanning. Een geboren toneelauteur.
(Berchems Centrum Theater 2000)

Bruno Timp laat God terugkomen in een eenvoudig gildehuis. De vraag of dit realistisch is, wordt niet gesteld, evenmin of jij er in gelooft. Wel maakt deze uitgangspositie het mogelijk om een spetterend theaterstuk op de planken te brengen...
(Studio Imago Deurne 1999)

"Drinken de goden Duvel?" is een klucht in vier bedrijven waarin de auteur ons tussen de lachsalvo's door over één en ander doet nadenken. Een klucht met een dubbele bodem, zou je kunnen stellen.
(Toneelgroep KWB Ramsel 1996)

Bruno Timp is één van de succesvolste toneelschrijvers van het Vlaamse landsgedeelte. Voor de vierde maal hernemen wij nu het successtuk van de laatste jaren: "Drinken de goden Duvel?" En dat op de plaats waar de Duvel stilletjes rijpt. Ad fundum.
(Kunst Adelt, Hoboken, te gast bij brouwerij Moortgat op open bedrijvendag 1999)

"Drinken de goden Duvel?" Ik zou het echt niet weten. Maar wat doe je als je morgen God zelf tegenkomt die zegt: Doe maar gewoon en drink een Duveltje mee. Lig er niet wakker van. Het is vooral de bedoeling om via deze volkse komedie sommige waarden en opinies door te lichten en ludiek aan de kaak te stellen.
(PNT Tienen 2002)

Bruno Timp is een bescheiden auteur die weinig in de spotlights staat maar wel een aantal stukken heeft die regelmatig met succes gespeeld worden. Hij schrijft volkstoneel met een lach en een traan: vlot met grote herkenbaarheid, geschikt voor alle groepen en vermakelijk voor het publiek. Hij schrijft een directe taal die goed "bekt", met veel woord- en personagehumor zodat de "tragische momenten" in de stukken gerelativeerd worden. "Drinken de goden Duvel" speelt zich af in een volkscafé met zijn kleine en grote gebeurtenissen. Een van de gasten laat doorschemeren dat hij God zelf is... Een plezierige komedie die met de vorige stukken van deze auteur gemeen heeft dat de personages zeer goed getekend zijn en een vlotte taal spreken.
(Open Doek, 2003)

Mijnheer, blijf a.u.b. zulke stukken schrijven. U bezit de genade Gods!
(anonieme kloosterzuster, OLV Waver)

Rechten

TONEELFONDS J. JANSSENS
TE BOELAERLEI 107
2140 BORGERHOUT  ANTWERPEN
TEL: 03 366 44 00
WWW.TONEELFONDS.BE

<< vorig stuk << >> volgend stuk >>