<< vorig stuk <<

De heilige Hermandad

Flikken in Verwachting (alternatieve titel)
>> volgend stuk >>

Kenmerken

Type: Klucht
Bedrijven: 4
Decor: 1 decor
Spelers: 6 DAMES, 6 HEREN

Korte inhoud

Een amateur-gezelschap, de "vriendenkring van de politie", gaat een stuk opvoeren: een drama, geschreven door de eigen regisseur: Albert. Hij wil nu eindelijk zijn geheime ambitie waarmaken en eens een "serieus" stuk spelen, iets literairs, in plaats van de jaarlijkse klucht die ze gewoonlijk op de planken brengen.

De acteurs zijn allemaal politieagenten van het "bureau" waar Albert als "adjunct" de plak zwaait. Het is trouwens de vaste regel dat alleen mensen van het eigen politiebureau mogen meespelen... Dat zorgt voor zware problemen wanneer één van de actrices uitvalt.

Het stuk dat Albert heeft geschreven is een "psychologisch" drama over ... acteurs die een stuk gaan opvoeren, een thriller. Dat heeft Albert zo bedacht, omdat er in een thriller een revolver aan te pas kan komen en dat komt goed uit, want zijn drama eindigt op een moord.

Albert heeft nog een geniaal idee gehad: Zijn stuk speelt zich af in de kleedkamer van een theater waar zijn helden en heldinnen zich klaar maken voor de opvoering van hun thriller. Daarom heeft hij de decorbouwers opdracht gegeven hun eigen kleedkamer nauwkeurig op het toneel na te bouwen. Ook dat zorgt natuurlijk voor de nodige verwarring. Vooral als de deuren niet op hun plaats staan...

Personages

Albert
Auteur en regisseur van het drama. In het dagelijks leven de chef van zijn toneelspelers. In zijn eigen stuk heeft hij zichzelf ook de hoofdrol gegeven. Met bijbedoelingen...
Myriam
Een jonge agente. Albert heeft "een boontje" voor haar. Daarom heeft hij haar in zijn drama de rol gegeven van "zijn vrouw", alhoewel ze daar te jong voor is. Maar zij is het geheime lief van Hilaire en die knoeit daarom met de teksten.
Helene
De moeder van Myriam, ook agente. Ze werken op hetzelfde bureau. Geen gemakkelijke. Zij moet in het stuk een jonge onverantwoordelijke "hippie" spelen en dat gaat recht tegen haar natuur in...
Cois
Van François. Een agent die voor de eerste keer mee speelt.
Jos
Ook een collega-beginneling. In het stuk van Albert mag hij zichzelf spelen: een agent.
Hilaire
Een vrij jonge agent. Heeft gestudeerd, is voorbestemd om een grote carrière te maken. Hij komt eigenlijk "per ongeluk" in het project van Albert terecht. Hij heeft zich laten overhalen omdat hij een oogje heeft op Myriam. Meer dan een oogje, maar dat weet nog niemand. Als noodoplossing moet hij van Albert de rol van een vrouw spelen die abortus heeft laten plegen. Dat loopt niet goed af ... voor Albert.
Viviane
Een "geëmancipeerde politieagente. Ze heeft van Albert, die haar "vranke teut" vreest, geen rol gekregen. Zij moet "souffleren". En dat zal hij geweten hebben...
Hugo
De man van "licht en geluid".
Maggy
Speelt voor kapper en grimeur.
Marleen
Verloofde van Cois, broodjesmadam
Gerda
Verloofde van Jos, koffiemadam
De commissaris
Hij vereert de voorstelling met zijn aanwezigheid en ziet in elk drama een klucht.

Uit de pers

Auteur Timp schetst in zijn toneelstuk haarfijn de problemen die ontstaan binnen een kleine gemeenschap als men samen toneel wil spelen. Onder meer het verdelen van de rollen, het typeren van de karakters en het overwicht van de regisseur.

In de "Heilige Hermandad" speelt de politie toneel. We maken de repetities mee, horen de opgeblazen toespraak van de commissaris en zien een stuk van de (echte) opvoering.

Auteur, regisseur en hoofdacteur is adjunct Albert die alle moeite van de wereld heeft om zijn ondergeschikten, de acteurs, diets te maken dat het om een drama gaat met diepe psychologische bodem en de allures van een thriller als de vader van een ongeboren kind wordt dood geschoten. Van een drama komt echter niets terecht. Wel van een heleboel misverstanden en uiterst lachwekkende situaties als een van de agenten door het wegvallen van een vrouwelijke collega de rol van het gedupeerde meisje krijgt toebedeeld, met een ongewenste zwangerschap wordt opgezadeld en vervolgens op aanraden van een hippe vriendin abortus pleegt.
(GVA)

Rechten

TONEELFONDS J. JANSSENS
TE BOELAERLEI 107
2140 BORGERHOUT  ANTWERPEN
TEL: 03 366 44 00
WWW.TONEELFONDS.BE

<< vorig stuk << >> volgend stuk >>