<< vorig stuk <<

Brand in Mokum

>> volgend stuk >>

Kenmerken

Type: Klucht
Bedrijven: 3
Decor: 1 decor
Spelers: 6 DAMES, 7 HEREN

Korte inhoud

Brand in Mokum is een eeuwen oud liedje dat van pas komt als er geen rook is zonder vuur. In woonzorgcentrum De Goudenregen wordt het brandalarm ingeoefend, net op het moment dat de dochter van de kolonel 100 000 euro van de "fitelatist" in de papierbak heeft verstopt, terwijl de kok Chappi van de Chef klaarmaakte. De Poolse kuisvrouw trakteert op de verjaardag van Remi met zelfgebakken spacecake. Gelukkig kan de kleinzoon van de kamerplant lesgeven in hartmassage, zodat de mannelijke inspectrice van het ministerie kan gered worden van de dood. Maar de dood is een goede vriend van de derde leeftijd. Hij lost de problemen op door wachtlijsten weg te werken.

Een van Alzheimer verdachte rolstoelpatiënt zingt schunnige teksten en zijn ex schrijft in het klachtenboek dat de kok aan haar borsten heeft gezeten. Mevrouw de directeur demonstreert de mond op mond op de opblaaspop van Albert, die met prostaat in de kliniek ligt. Uit dankbaarheid wordt zij met een blusdeken uitgeschakeld. Al een geluk dat de cognac op is voor er met de taart gesmeten wordt. Als Remi uit de coma ontwaakt en Richard vergeet wat hij nu weer vergeten was, luiden de huwelijksklokken. Dan wordt de fles van de generaal soldaat gemaakt.

Personages

Remi De Wachter
De oudste van de residenten van "De Goudenregen". Hij is zich blijkbaar niet meer bewust van zijn omgeving en wordt wel eens beschouwd als een kamerplant. Ze vergeten dan ook niet om hem water te geven maar draaien hem niet regelmatig genoeg naar het licht. Hij koestert een grote schat die de kolonel hem afhandig wil maken.
Ignace Koekelberghs
Nog een resident. Hij is de grapjas in huis en probeert voortdurend Remi uit zijn lethargie te halen. Daarom strooit hij met geld, zodat de vrouwen met te korte rokjes zich moeten bukken. Maar als hij zelf in rok verschijnt, gebeuren er ongelukken.
Richard De Groot
Ook hij is een resident, maar dat weet hij zelf niet want hij heeft "een beetje" Alzheimer. Alleen weet je nooit of hij niet met je voeten speelt. Hij kent nog alle schunnige liedjes uit zijn jeugd en hij speelt bij elk brandalarm de hoofdrol. Zijn "ex" woont in hetzelfde rusthuis maar dat weet hij niet. Gelukkig mogen Alzheimerpatiënten in hun broek doen.
Gilberte Kenau
Zij is die "ex" van Richard en zij weet nog wel dat ze met hem getrouwd is geweest. Alleen vraag je je wel eens af wat nu het beste is: slechte herinneringen hebben of helemaal geen. Iris, een van de verpleegkundigen in huis, is haar kleindochter en die moet altijd proefkonijn spelen om zich te laten bepotelen. Dat vindt ze nog erger dan "Chappi van de chef" te moeten eten.
Emmerence Bazig
Ze heet wel zo, maar ze is niet zo. Zij is de directeur van de instelling. Titels zijn in het Nederlands namelijk altijd mannelijk. Als de nood aan de man komt wordt ze uitgeschakeld met een blusdeken. Ze maakt zich zorgen over de nieuwe richtlijnen van het ministerie. Vooral het brandalarm krijgt ze niet onder de knie, zodat ze de opblaaspop van Albert moet gaan lenen.
Daniël Vandegront
De hoofdverpleger in huis. Hij belast zich met het aanleren van reddende ingrepen. Daar komt bepotelen van en half blote cinema, maar dat is niet zijn schuld. Hij is de steun en toeverlaat van Emmerence maar door Gilberte te laten vallen bezorgt hij haar een hernia en zij lust geen vis.
Iris De Groot
Verplegende. Zij is de kleindochter van Gilberte en Richard en een lief kind met hart voor haar patiënten. Maar niet alleen voor haar patiënten. Zij laat zich gewillig opblazen en wast haar schorten te heet. Gelukkig luiden de huwelijksklokken als de kolonel de ring in de handdoek gooit.
Dominiek Vandepodt
Hij is de kok van de "Goudenregen". Hij kan "Chappi op drie wijzen" klaar maken. Hij houdt niet van vrouwen. Zijn Ware is nog op zoek naar zijn Jacob maar hij vindt hem niet. Hij heeft een cursus gevolgd in het opblazen van slachtoffers.
Tina Klukowski
De Poolse kuisvrouw. Zij smokkelt spacecake binnen die eigenlijk bedoeld was voor de zotten van Mortsel om de verjaardag van Remi te vieren. De kolonel vertrouwt haar niet en dat is niet eerlijk. Zij verricht het meeste bluswerk als het brandt in Mokum.
Luc De Wachter
De kleinzoon van Remi. Hij komt regelmatig kijken of er al verandering is opgetreden in de toestand van zijn bompa. Hij voelt zich thuis in de "Goudenregen" en kan met iedereen goed over de baan. 't Is een brave jongen, maar hij heeft geen sterk karakter en staat sterk onder de invloed van de moeder van de generaal.
Agnes Officiers
De nieuwe verloofde van Luc. Ze heeft haar naam niet gestolen. Ze vertrouwt geen Polen en wenst niet betast te worden door homofielen. De spacecake maakt haar niet onmiddellijk milder. Ze geeft het op als de omgekeerde Dendermonde in de brand blijft.
Mevrouw Blavier
De ambtenaar van het bevoegde ministerie komt een controle uitvoeren. Zij ontdekt in het klachtenboek dat er op 32 september Chappi in het stoofvlees gedaan werd en dat er iemand gestorven is zonder te verwittigen. Als ze de staf daarover wil ondervragen blijkt die overleden te zijn.
Peter Dedoodt
Ook hij heeft zijn naam niet gestolen maar hij heeft niet graag dat je hem "Pietje" noemt. Hij is een vertrouwde figuur in het rusthuis en een goeie vriend van de residenten waarvan er enkele hem graag zien komen. Hij zorgt er voor dat het verslag van de inspectie positief is.

Rechten

TONEELFONDS J. JANSSENS
TE BOELAERLEI 107
2140 BORGERHOUT  ANTWERPEN
TEL: 03 366 44 00
WWW.TONEELFONDS.BE

<< vorig stuk << >> volgend stuk >>