<< vorig stuk <<

Alfa en Julia

>> volgend stuk >>

Kenmerken

Type: Klucht
Bedrijven: 3
Decor: Zetstukken
Spelers: 6 DAMES, 6 HEREN + FIGURANTEN

Korte inhoud

Het stuk speelt zich af in vleugel C van een psychiatrische kliniek. In het "zothuis" dus. Op een dag komt een psychiater bij de patiënten en het personeel aanzetten met een totaal nieuw soort therapie: ze gaan samen een toneelstuk op poten zetten. Wat daar therapeutisch aan is, legt hij zelf wel uit. In ieder geval heeft hij zijn oog laten vallen op een ware klassieker: niks minder dan "Romeo en Julia" van William Shakespeare. Dat de hele zaak niet verloopt zoals hij het zich had voorgesteld, ligt nogal voor de hand.

Gelukkig hoeven we geen getuige te zijn van de repetities, maar maken we meteen de voorstelling mee. Die start wel onder een slecht gesternte: er is namelijk een acteur te kort.

God zelf moet dan schermlessen nemen omdat hij betrokken geraakt bij een eeuwenoude vete. En t is de schuld van de vader van de vader van de vader van de vader van de vader van de vader van Romeo zijn vader zijn vader. Slachtoffers zijn Romeo, zoon van Montechi met de kleine fluit, en Julia, dochter van de Omeletten. Hun trouwplannen vallen in t water. Een drama dus. Maar de paus schiet God ter hulp. Hij maakt gewoon een paar geboden bij. Ook het tweetaligste vorstenhuis van Europa, het onze dus, doet zijn duit in t zakje als DJ. Als dan uiteindelijk de schijndoden echt dood zijn en de doden schijndood, kan zelfs de politie er niet meer aan uit.

Personages

De mannen:

Francis Van As
Zo zot als een achterdeur. Hij denkt dat hij Leopold II is. Hij loopt dus steeds rond met een hoge uniformpet uit die tijd en de gekende enorme vierkant geknipte baard, ook als hij meespeelt in "Romeo en Julia". Daar heeft hij de rol van "Broeder Lorenzo", de biechtvader van Julia, en evolueert dus in paterspij. Als blijkt dat er een beetje te veel doden vallen, speelt hij nog politieman ook. Gewoon agent Van As.
Jos Paelinckx
Ook zot. Hij denkt dat hij de paus is. Dus flaneert hij steeds rond met "mijter en staf". "In Romeo en Julia" speelt hij "Benvolio", Romeo's neef. Alhoewel "aangetakeld" als middeleeuwer, weigert hij van de tekenen van zijn ambt afstand te doen. Als agent Paelinkckx doet hij mee aan het onderzoek naar de moord(en).
Frank Leen
Hij denkt dat hij Napoleon is. Hij zal dus ook wel zot zijn. Uiteraard pronkt hij steeds met de beroemde steek, een tricolore sjerp, en de klassieke "Napoleonhouding" met de hand op de maag. En ook hij verloochent zichzelf niet in "Romeo en Julia", waar hij de rol speelt van graaf Montechi, de vader van Romeo. Hij eist dat alle dames die meedoen "grote décolletés" hebben. Ook hij speelt politieman: agent Leen.
Theo Van Dun
De zotste van allemaal, want hij denkt dat hij God zelf is. In "Romeo en Julia" is hij nochtans het eerste dodelijke slachtoffer, want hij speelt Mercutio, een andere neef van Romeo. Dat hij altijd alles weet dank zij zijn voorzienigheid, helpt hem niks, ook niet later als agent Van Dun.
Hilaire De Groot
Ook zot? Wie zal het zeggen? Hij denkt dat hij niemand is en weigert halsstarrig ook maar iets anders te zeggen dan: "Sebiet hee, memme nog tijd hee." Dat is niet zo praktisch, want in het toneelstuk moet hij Romeo spelen. Begin er maar aan. Nog straffer: op de duur moet hij, als inspecteur De Groot, de moord op zichzelf oplossen.
Leo Van De Putte
De geneesheer-directeur die met het hele onzalige idee op de proppen is gekomen. Zeer tegen zijn zin krijgt hij ook een rol toegeschoven: Hij speelt de "Vorst van Verona".

De medische staf bestaat uit vrouwen:

Ludwina 't Hooft
Het diensthoofd van de verpleging. In "Romeo en Julia" speelt zij Tybalt, een neef van Julia. Een mannenrol dus, maar ja, dat moet kunnen.
Kim Kennes
Verpleegster. Zij mag Paris spelen, de graaf waarmee Julia van haar vader zou moeten trouwen. Ook al een mannenrol.
Katleen Melis
Verpleegster. Zij speelt het kindermeisje, de gouvernante, ooit de "voedster" van Julia, haar troost en toeverlaat. Onklopbaar met de deegrol.
Diane Dejaegher
Verpleegster. Zij moet ook al een mannenrol spelen: graaf Capulet, vader van Julia en hoofd van de clan. Geen gemakkelijk man voor een vrouw.
Brigitte Degraef
Verpleegster. Zij speelt gravin Capulet, Julia's moeder. Geen gemakkelijke vrouw voor een man.
Tine Dash
De "kuisvrouw". Zij krijgt de rol van Julia, omdat alle verpleegsters weten dat zij in haar hart een boontje heeft voor Hilaire die Romeo speelt en "verhoudingen" tussen personeel en zotten zijn uiteraard ten strengste verboden. Als dat geen onmogelijke liefde is. Maar Hilaire zijn kamer is wel de properste van heel 't zothuis.

Verder zijn er een aantal figuranten nodig:

Tijdens het bal van de Capulets in hun paleis mogen er zoveel mensen als er beschikbaar zijn mee het podium op. Ze moeten niet verkleed zijn: tussen de zotten in hun middeleeuws kostuum zijn zij diegene die dachten dat het om een gekostumeerd bal ging.

Eén figurant, ongeveer van het postuur van Romeo, moet de dode Romeo spelen die onder een laken ligt.

Rechten

TONEELFONDS J. JANSSENS
TE BOELAERLEI 107
2140 BORGERHOUT  ANTWERPEN
TEL: 03 366 44 00
WWW.TONEELFONDS.BE

<< vorig stuk << >> volgend stuk >>